Gör så här
Rensa och förbered bären
- Rensa blåbären noggrant. Lägg bären i en kastrull eller gryta tillsammans med vattnet och koka upp. Låt sjuda utan lock i cirka 10 minuter.
Tillsätt socker
- Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret. Sätt tillbaka på svag värme och låt sjuda i ytterligare 5 minuter, eller tills sylten börjar tjockna. Tiden kan variera beroende på bärens saftighet.
Skumma sylten
- Ta bort kastrullen från värmen och skumma av eventuellt skum som bildats på ytan.
Tillsätt natriumbensoat
- Blanda natriumbensoaten med cirka 1 dl av sylten i en separat skål. Rör sedan ner blandningen i den resterande sylten.
Fyll och förvara burkarna
- Häll den varma sylten i rena, steriliserade och varma glasburkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på lock direkt. Förvara burkarna mörkt och svalt.
Ingredienser
- 2 l blåbär (2 l blåbär motsvarar 1 kg)
- ½ dl vatten
- 6 dl syltsocker
- 1 krm natriumbensoat
Tips
Om bären plockats efter mycket regn kan de vara extra saftiga. I sådana fall kan du minska mängden vatten i receptet.
Hej! Jag heter Lisa, din vänliga kock med en passion för att göra varje måltid minnesvärd. Inspirerad av Sveriges härliga smaker och kreativiteten från hemmakök över hela världen, delar jag dagligen enkla och goda recept på sociala medier och här på Bästarecept.se