Utskriftsalternativ:

Blåbärssylt

mängd1 portionTotal tid15 minuter

Ingenting slår smaken av en sked hemgjord blåbärssylt, fylld med sommarens alla smaker. Att göra egen sylt är inte bara enkelt, det fyller ditt hem med en ljuvlig doft av blåbär och socker som kokar ihop till perfektion. Låt oss skapa något magiskt tillsammans!

En närbild av en glasburk med hemmagjord blåbärssylt, dekorerad med färska blåbär och en grön myntakvist.

 2 l blåbär2 l blåbär motsvarar 1 kg
 ½ dl vatten
 6 dl syltsocker
 1 krm natriumbensoat
Rensa och förbered bären
1

Rensa blåbären noggrant. Lägg bären i en kastrull eller gryta tillsammans med vattnet och koka upp. Låt sjuda utan lock i cirka 10 minuter.

Öppna timer: 10 minuter

Tillsätt socker
2

Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret. Sätt tillbaka på svag värme och låt sjuda i ytterligare 5 minuter, eller tills sylten börjar tjockna. Tiden kan variera beroende på bärens saftighet.

Öppna timer: 5 minuter

Skumma sylten
3

Ta bort kastrullen från värmen och skumma av eventuellt skum som bildats på ytan.

Tillsätt natriumbensoat
4

Blanda natriumbensoaten med cirka 1 dl av sylten i en separat skål. Rör sedan ner blandningen i den resterande sylten.

Fyll och förvara burkarna
5

Häll den varma sylten i rena, steriliserade och varma glasburkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på lock direkt. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Notes

Om bären plockats efter mycket regn kan de vara extra saftiga. I sådana fall kan du minska mängden vatten i receptet.

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek