Bästarecept

få de bästa recepten

En närbild av en glasburk med hemmagjord blåbärssylt, dekorerad med färska blåbär och en grön myntakvist.

Enkel Guide: Gör Din Egna Blåbärssylt – Perfekt Resultat Varje Gång!

FörfattareLisa Bergström
betyg4.6
SvårighetsgradMedelsvår
Total tid15 minuter
PostSave

Ingredienser

 2 l blåbär2 l blåbär motsvarar 1 kg
 ½ dl vatten
 6 dl syltsocker
 1 krm natriumbensoat

Gör så här

Rensa och förbered bären
1

Rensa blåbären noggrant. Lägg bären i en kastrull eller gryta tillsammans med vattnet och koka upp. Låt sjuda utan lock i cirka 10 minuter.

Öppna timer: 10 minuter

Tillsätt socker
2

Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret. Sätt tillbaka på svag värme och låt sjuda i ytterligare 5 minuter, eller tills sylten börjar tjockna. Tiden kan variera beroende på bärens saftighet.

Öppna timer: 5 minuter

Skumma sylten
3

Ta bort kastrullen från värmen och skumma av eventuellt skum som bildats på ytan.

Tillsätt natriumbensoat
4

Blanda natriumbensoaten med cirka 1 dl av sylten i en separat skål. Rör sedan ner blandningen i den resterande sylten.

Fyll och förvara burkarna
5

Häll den varma sylten i rena, steriliserade och varma glasburkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på lock direkt. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Tips

Om bären plockats efter mycket regn kan de vara extra saftiga. I sådana fall kan du minska mängden vatten i receptet.

Ingredienser

 2 l blåbär2 l blåbär motsvarar 1 kg
 ½ dl vatten
 6 dl syltsocker
 1 krm natriumbensoat
Blåbärssylt

Måltid: Frukost

Vad tyckte du om receptet?

betyg4.6