Bästarecept

Pannkakor med blåbär och bärsås serverade på vit tallrik

Gör Perfekta Pannkakor – Enkel Steg-för-Steg Guide

FörfattareLisa Bergström
betyg4.0
SvårighetsgradNybörjare
Total tid45 minuter
SharePostSave

Doften minns man först. Varm panna och smält smör som lovar helg. Det börjar äventyret med enkla pannkakor. Det fungerar alltid, även om du har bråttom eller är väldigt hungrig.

Ingredienser

 2 ½ dl vetemjöl
 ½ tsk salt
 6 dl mjölk
 3 ägg
 smörtill stekning
 syltbär eller frukt till servering
Gör Perfekta Pannkakor

Ingredienser

 2 ½ dl vetemjöl
 ½ tsk salt
 6 dl mjölk
 3 ägg
 smörtill stekning
 syltbär eller frukt till servering

Gör så här

Blanda smeten
1

Lägg mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken tills smeten är slät. Vispa sedan i resten av mjölken och äggen. Låt smeten vila i cirka 10 minuter.

Stek pannkakor
2

Hetta upp en stekpanna eller pannkakspanna. Smält lite smör i pannan och stek tunna pannkakor, en i taget.

Servera
3

Servera pannkakorna med sylt, bär eller frukt. Vill du ha en matigare variant kan du toppa med tillbehör som räksalsa med gurka och lime, rökt lax med dillkräm eller avokadoröra med bacon och tomat.

FAQ

Vilket är det klassiska receptet på svenska pannkakor?

Här är ett beprövat recept: 2 1/2 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 6 dl mjölk, 3 ägg. Plus smör för stekning. Detta gör ungefär 12–14 tunna pannkakor. Du kan servera dem med sylt eller färska bär.

Hur undviker degen klumpar i smeten?

Börja med att vispa ihop mjöl och salt med halva mjölken tills det är slätt. Tillsätt resten av mjölken, vispa i äggen sist. Låt vila i kylskåp en stund för bästa resultat.

Tips

En sats ger cirka 8–10 pannkakor, beroende på storleken på stekpannan.

Måltid: Brunch-Huvudrätt-Middagsmat

Vad tyckte du om receptet?

betyg4.0

Lämna en kommentar